Project 'Pak je Toekomst' van start | Voor jongeren zonder opleiding, baan of uitkering

Pak je Toekomst biedt een helpende hand aan jongeren tussen de 16 en 27 jaar die geen onderwijs volgen en zonder werk of uitkering zitten. Het project is een samenwerking tussen Mensenwerk Hogeland, Jongerenwerk Barkema & De Haan, Doorstroompunt Noord-Groningen, Vakland Het Hogeland en gemeente Het Hogeland. Ben je of ken je jongeren die wel wat hulp kunnen gebruiken, tussen de 16 en 27 jaar zijn en op dit moment niet naar school gaan en zonder werk of uitkering zitten? Neem dan contact op. Stuur een appje naar 0595 234 555, een mailtje naar info@pakjetoekomst.nl of bel naar het voorstaande nummer.

Onder de radar weg

De zogeheten NEET-jongeren’ (Not in Education, Employment or Training) hebben een verhoogde kans op armoede en ze doen niet echt mee in de maatschappij. Dat kan impact hebben, ook op latere leeftijd. Wethouder Mariette de Visser “Samen met onze partners zijn we al een tijd bezig om deze jonge Hogelandsters beter in beeld te krijgen. Met de lancering van een platform als de Pak je Toekomst website en actieve inzet van social media hopen we hen en hun ouders/verzorgers op een laagdrempelige manier te bereiken. We willen ze helpen uit de impasse te komen, of het nu gaat om vastlopen op school, moeite hebben de juiste studie te vinden, of de zoektocht naar passend werk. In Het Hogeland is er ruimte om te groeien, voor iedereen.”

Niet alleen praten maar vooral ook doen

Het projectteam van Pak je Toekomst beschikt over een groot netwerk in de regio en ruime expertise in het werken met jongeren. De insteek is van sociale maar ook hele praktische aard: niet alleen praten, maar vooral ook doen. Voor jongeren die er wat van willen máken, die de regie weer willen over hun toekomst. Na deelname aan Pak je Toekomst hebben zij handvatten gekregen om hun leven weer met vertrouwen op te pakken.

Een voorbeeld: een jongere loopt vast op school. Hij probeert van alles, gaat naar een andere school, niets helpt. Wat dan? Na een tijdje aanmodderen krijgt hij hulp. Via een ervaren jongerenwerker krijgt hij de kans werkervaring op te doen bij een restaurant in de stad, waar de jongerenwerker goede contacten mee heeft. Het blijkt een goede match! 4 jaar later werkt hij er nog steeds, nu als volwaardig medewerker. Hij heeft een fijne baan met fijne collega’s, een stabiel inkomen en de stress van vroeger is verleden tijd. Dit is een waargebeurd verhaal van Pascal, dat ook is te lezen op www.pakjetoekomst.nl

Om jongeren en ook hun omgeving op een laagdrempelige manier aan te spreken, gaat er een publiekscampagne van start. Op de website en social media kanalen van Pak je Toekomst worden meer ervaringsverhalen van jongeren gedeeld.

 

1 v2