Monument Willem de Mérode weer schoon!

Stichting Dorpsbelangen Uithuizermeeden heeft onlangs het gemeentelijk monument van Willem de Mérode een grote schoonmaakbeurt gegeven. Het monument staat al sinds 1987 in het parkje nabij de vijver aan de Guldenakker. Omdat het een gemeentelijk monument betreft was eerder de gemeente gevraagd het monument eens grondig aan te pakken. Dit in verband met de feestelijkheden rondom de 50ste editie van de Vakantieweek en de komende Eemsmondweek. Helaas had de gemeente geen 'beleid op het schoonmaken van monumenten' en verder 'kon het nog wel eens lang duren voordat het monument in beeld was om schoon gemaakt te worden'. Wel, dorpsbelangen had ruim een uurtje nodig om het desolate monument weer een oude glorie te laten herstellen.  Deze schoonmaakactie ging in overleg met de Stichting Willem de Mérode.

Op 2 september 1987 heeft Ekko Ubbens (1906-1991) op 81-jarige leeftijd het gedenkteken ter herinnering aan Willem de Mérode onthuld. Deze datum was precies 100 jaar na de geboorte van De Mérode. Ekko Ubbens was een van de leerlingen van Willem de Mérode in Uithuizermeeden en een van de belangrijkste inspiratiebronnen voor zijn gedichten. Willem de Mérode noemde hem Okke.

Kunstenaar Fred Mennens, beeldhouwer in Roodeschool, is in 1949 geboren in Amsterdam. Hij heeft het monument in 1986 gemaakt.

 

 

20240820 124545