“Meijstro avond” met vier bekende Meijsters!

Het bekende AVRO/TROS- programma Maestro is na vele jaren nog steeds een zeer goed bekeken programma waarin bekende Nederlanders, vaak met een passie voor klassiek muziek, het dirigentstokje ter hand nemen om een orkest te begeleiden. In een afvalrace strijden de deelnemers voor de titel ‘Maestro’ en natuurlijk ‘de gouden baton’. Voor de deelnemers zeker geen gemakkelijke opgave!

Op dinsdagavond 1 oktober staat voor de derde keer onze eigen versie van Maestro op het programma van de Eemsmondweek: Meijstro. Vier bekende Meijsters strijden voor hun eigen

‘Gouden Baton’ en eeuwige Meijster roem. Harrie de Hullu, Jeanine Wolters, Lisa Bergsma en Frits Tiekstra nemen deze avond het ‘stokje over’. Nu beschikt Uithuizermeeden niet over een symfonieorkest maar deze avond staan de ‘dirigenten’ tegenover een combinatie van het fanfareorkest van de Christelijke Muziekvereniging Soli Deo Gloria (SDG) en de Christelijke Muziekvereniging “Oranje” uit ’t Zandt. Een deskundige jury zal uiteindelijk de deelnemers beoordelen op hun muzikale kwaliteiten. Lukt het de ‘dirigenten’ om een geweldig stuk ten gehore te brengen met het orkest? Tussendoor zullen SDG en “Oranje” gezamenlijk ook enkele muziekstukken ten gehore brengen.

Het belooft een spectaculaire avond te worden waarin wellicht nieuw muzikaal talent ontdekt wordt.

Presentatie deze avond is in handen van de bekende RTV Noord verslaggever Marcel Nieuwenweg.

 

De deelnemers.

Harrie de Hullu is per september 2022 predikant van de Gereformeerde Kerk ‘De Wijngaard’ in Uithuizermeeden en sindsdien een bekende ‘Meijster’ geworden.  Daarvoor was hij werkzaam in Ommen, Apeldoorn, Bunschoten en Rozenburg. Voor een grote groep mensen praten is voor hem geen probleem, maar lukt het hem om het orkest “op toon te houden?”   

Lisa Bergsma is fysiotherapeut en gespecialiseerd in kinderfysiotherapie. In Uithuizermeeden kennen we Lisa natuurlijk van de vele jaren dat ze vrijwilliger was van Stichting Vakantieweek Uithuizermeeden. Ze heeft dus veel organisatietalent. Maar zit er ook muzikaal talent in Lisa?

Op 1 augustus 2021 nam Jeanine Wolters het beheer van gebouw Rehoboth over. Ze organiseerde met succes diverse culturele avonden om het dorp weer in beweging te krijgen. Overdag is ze ‘kapster aan huis’’ en in haar schaarse vrije tijd is ze ook actief bij toneelvereniging Meijsters Op Planken. Lukt het haar dan ook om met haar acteertalent het orkest ‘op rails te houden’?

Frits Tiekstra woont sinds enkele jaren in Groningen. Was in 2009 bestuurder van Beach Event en nog jaren actief geweest bij De Heracliden zaalvoetbal en sinds 2020 werkzaam in het onderhouden en modificeren van blusinstallaties. Ondanks zijn verhuizing naar Groningen is hij nog vaak even terug in ons dorp. Lukt het hem dan ook om het orkest te onderhouden?

Soli Deo Gloria

Al meer dan 100 jaar bestaat Christelijke muziekvereniging Soli Deo Gloria te Uithuizermeeden. S.D.G. organiseert regelmatig concerten en doet vaak mee aan concoursen. S.D.G. bestaat uit een fanfare, onder leiding van Sander Snip en een slagwerkgroep, onder leiding van Grétia Wierenga.

De muziek van de fanfare varieert van klassiekers tot moderne nummers, van grote concertwerken tot pop hits. De fanfare treedt regelmatig op op concoursen in binnen- en buitenland zoals de Rasteder Musiktage en Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen, maar ook op de jaarlijks georganiseerde concerten en op de vaste optredens zoals Koningsdag en met Sinterklaas.

De slagwerkgroep is relatief nieuw na een doorstart van de malletband. Er wordt hard gewerkt aan een uitdagend maar leuk programma voor zowel het mars lopen als concerten. De fanfare en de slagwerkgroep hebben ook een aantal gezamenlijke nummers voor zowel op mars als tijdens een concert. Kortom: Christelijke muziekvereniging Soli Deo Gloria is van alle markten thuis.

Christelijke Muziekvereniging “Oranje” ’t Zandt
 “Oranje” is opgericht op 22 februari 1922, en telde toen 16 leden. De oorlogsjaren waren niet gemakkelijk voor “Oranje”. Niet alleen omdat het ledental terugliep, maar zeker omdat het gehele archief vanaf de oprichting van de vereniging vernietigd moest worden omdat het de naam “Oranje” droeg. Ook mocht de naam “Oranje” gedurende de oorlogsjaren niet meer gevoerd worden. De naam werd toen tijdelijk veranderd in cmv “Excelsior”. Al meer dan 90 jaar zorgt “Oranje” voor een levendige muziektraditie in ’t Zandt. Gezien de activiteiten van het 22 leden tellende vereniging, kan “Oranje” een echte dorpsfanfare worden genoemd. Diverse dorpsaangelegenheden worden door hen  muzikaal ondersteund. Daarbij valt te denken aan de intocht van Sinterklaas, een rondgang door het dorp op kerstochtend, het openluchtconcert i.s.m. Jan Bakker (Jan de Patatman) en het begeleiden van kerkdiensten. Grote jaarlijkse evenementen zijn het deelnemen aan festivals en het najaarsconcert.
“Oranje” is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie. De fanfare staat sinds 1997 onder leiding van dirigent Jogchum Rooda uit Assen.

Meijstro logo